Monday, January 15, 2007

Φάκελος Monitor (ποιος φταίει τελικά;)

Το θέμα των ημερών φυσικά είναι το κλείσιμο του monitor και ποιος φταίει. Αν δεν έχετε ακόμα την λύση αυτού του γρίφου θα σας την πω εγώ και μάλιστα τώρα στην αρχή για μην διαβάζετε τσάμπα όλο το post. Φταίνε και οι δύο.
Ας το ξεκαθαρίσω λίγο το θέμα όμως γιατί αλλιώς θα νομίζετε ότι απλά το λέω για να μην πάρω θέση.

Mε την εμφάνιση των blog πολλοί άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι δεν είναι και το χειρότερο πράγμα στον κόσμο να θέλεις να καταγράφεις τις σκέψεις σου και μάλιστα ακόμα καλύτερο θα ήταν αν μπορούσε κανείς να τις διαβάσει και γιατί όχι να σου δώσει συμβουλές, να σου συμπαρασταθεί ή να διαφωνήσει μαζί σου.
Σιγά – σιγά και αυτό έγινε μόδα, τα blog απέκτησαν τεράστια απήχηση, όλο και περισσότεροι θεωρούν ότι έχουν κάτι να πουν και δημιουργούν από ένα (μερικοί μάλιστα πάνω από ένα). Αυτό είναι καλό.
Αυτό που δεν είναι καλό είναι ότι σε μια χώρα internet-ικά αναλφάβητων (Ελλάδα) το νόημα του blogging δυστυχώς πνίγεται μέσα σε μια θάλασσα ασχέτων.

Το λάθος του Vrypan (για να έρθουμε στο θέμα) είναι ότι άνοιξε το monitor στην Ελλάδα, όπου το 5% (και πολύ δίνω) καταλαβαίνει πραγματικά τι σημαίνει blog και blogging. Πέτυχε πολύ γρήγορα τον στόχο του επαναπαύτηκε και δεν προσπάθησε να μοιράσει γνώση ώστε να δημιουργηθούν οι βάσεις για ένα πιο υγιές (ότι και αν σημαίνει αυτό) blogging στο μέλλον. Το monitor βέβαια το έκλεισε από καπρίτσιο, όπως κάνουν τα μικρά παιδάκια όταν τους πηγαίνεις κόντρα. Ελπίζω να κουνήσει λίγο το κεφάλι του και μόλις έρθει στην θέση του ο εγκέφαλος να καταλάβει την μαλακία του και να μην αφήσει την άγνοια (των άλλων) και το πείσμα (το δικό του) να σταθούν εμπόδιο σε ότι έχει καταφέρει μέχρι τώρα.

Το λάθος της Mirandolina λοιπόν είναι ότι απλά δεν καταλαβαίνει ότι το blogging δεν είναι το γνωστό τετράδιο (με καρδούλες και λουκέτο) που γράφουν τις εφηβικές ανησυχίες τους τα 14χρονά κοριτσάκια. Δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει internet, rss feed, blogging, spiders, search sites και δεν την κατηγορώ διότι ποτέ κανείς δεν κάθισε να της το εξηγήσει. Από που μπορεί κανείς να βγάλει αυτό το συμπέρασμα, μα φυσικά από το παράδειγμα με τον Carl Bernstein και τον Τραγκα που αναφέρει στην αλληλογραφία της με τον Vrypan. Μπορεί να μην δεχτεί ο Carl Bernstein να αρθρογραφεί μαζί με τον Τράγκα αλλά η εφημερίδα του θα κρέμεται με μανταλάκια στο ίδιο περίπτερο δίπλα στην «Χώρα» ή την «Espresso».

7 comments:

angeliki marinou said...

Διαφωνώ μαζί σου rockordie.

Οταν κάποιος εγγράφεται σε κάποια υπηρεσία (εγώ τουλάχιστον έκανα αίτηση, δεν ξέρω αν θα με ανακάλυπτε αργότερα ο vrypan μόνος του) δεν έχει δικαίωμα να βγαίνει απ΄αυτήν; (δεν εξετάζουμε τους λόγους, αλλά το δικαίωμα).

Πώς δηλαδή σε άλλους aggregators υπάρχει η δυνατότητα του φεύγα;

Κατάλαβες ότι και για μένα συτά (τα rss feed κλπ) είναι ψιλά γράμματα.

Εγώ, με όλη μου την ευγνωμοσύνη μου στον Παναγιώτη που με διάβασαν κάποιοι άνθρωποι παραπάνω απ΄το monitor, έχω την υποψία ότι ο άνθρωπος βαρέθηκε το νταβαντούρι και ήθελε να την κάνει. Απλά το έκανε θεατρικά, ενώ δε χρειαζόταν.

Anonymous said...

"Το monitor βέβαια το έκλεισε από καπρίτσιο, όπως κάνουν τα μικρά παιδάκια όταν τους πηγαίνεις κόντρα."

Ε, ναι...

Αλλά, άμα θέλει κάποιος να την κάνει, μπορεί να την κάνει ακόμα και από το περίπτερο...

ARD said...

Εγώ συμφωνώ με το RoD. Όταν λέει ο Vrypan ότι "αφού δε μπορώ να σε αφαιρέσω θα πρέπει να κλείσω το monitor" δε γίνεται να κατηγορούμε τη Λαμπρινή ότι αυτή έκλεισε το monitor. Φυσικά κι αυτή το παράκανε με όσα έλεγε περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Λες και η blogoσφαιρα είναι το μουσείο του Λούβρου. Τέλος πάντων, πιστεύω ότι είναι μια άκυρη διαμάχη και πολύ ασχοληθήκαμε. Κρίμα που έκλεισε το monitor, όμως αν κάποιο blog αξίζει διαδίδεται έτσι κι αλλιώς. Κι αν είναι να καταγράφονται οι κατά καιρούς ανανεώσεις σε blogs, υπάρχουν τα ανάλογα προγράμματα που ο καθένας τα διαμορφώνει όπως θέλει.

Θέλω να πω ότι ούτε το monitor θα μου λείψει (αφού δεν το χρησιμοποιούσα ιδιαίτερα) ούτε το blog της Λαμπρινής που έκλεισε θα νοσταλγήσω, αφού την έμαθα μόνο από αυτόν τον καυγά και μόνο έτσι θα τη μάθαινα. Με άλλα λόγια πολύ κακό για το τίποτα.

rockordie said...

@renton και tyxod:
Το Monitor δεν ήταν τίποτα άλλο εκτός από ένα μεγάλο κοινό reader σαν αυτό της google.
Δεν χρειαζόταν να είσαι εσύ αυτός που βάζει το blog σου αλλά ένας οποιοσδήποτε μπορούσε να το προσθέσει ώστε να βλέπει πότε ανανεώνεται.

Το Monitor ήταν site (υπηρεσία) για αυτούς που ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ blog και ΟΧΙ για αυτούς που ΓΡΑΦΟΥΝ blog.
Εκεί μπερδεύονται οι περισσότεροι blogger και έχουν και απαιτήσεις.

rockordie said...

@Alroud: "Κρίμα που έκλεισε το monitor"...πριν γίνουμε διάσημοι, νόμιζα θα πεις.

ARD said...

Αγαπητέ, αυτό θα το πω αν κλείσει το NWOHMB. Εγώ εκεί εναποθέτω τις όποιες ελπίδες μου για διασημότητα. Εξάλλου, αυτό το reader είναι το δικό μου monitor.

Anonymous said...

"Το Monitor ήταν site (υπηρεσία) για αυτούς που ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ blog και ΟΧΙ για αυτούς που ΓΡΑΦΟΥΝ blog"

ΔΕΝ θα μπορούσε να ειπωθεί καλύτερα μαν!

Salutations στον πιό καυστικό μπλόγκερ της σφαίρας.