Wednesday, December 19, 2007

Γιατί LyricsFinder11…και όχι κάποιο άλλο

Επειδή λαμβάνω mail και comments για τα άλλα προγράμματα (WinLyrics, EvilLyrics, FoxyTunes κτλ) που βρίσκουν στίχους από τραγούδια, θέλω να σας δείξω με παράδειγμα γιατί το LyricsFinder11 είναι ένα βήμα πιο μπροστά. Στο παράδειγμα που ακολουθεί χρησιμοποιείται το WinLyrics (ένα από τα πιο γνωστά plugin του Winamp).

Ας πούμε ότι έχετε φορτωμένο (στο winamp) έναν δίσκο σε mp3 χωρίς να είναι συμπληρωμένα τα ID3Tag. Τα περισσότερα προγράμματα (αν όχι όλα) βασίζονται αποκλειστικά στα
ID3Τag ή/και στο όνομα του αρχείου για να βρουν τους στίχους (εικόνα 1)



Το LyricsFinder11 χρησιμοποιεί και την βάση δεδομένων του MusicDNS (δημιουργία της MusicIP) για να αναγνωρίσει το τραγούδι και μετά ψάχνει τους στίχους (εικόνα 2,3).


Όπως φαίνεται και στις εικόνες, για την αναγνώριση ενός τραγουδιού χωρίς tag στο LyricsFinder11 χρειάζονται, συνήθως, λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα από την στιγμή που θα αρχίσει το τραγούδι (δεν είναι και άσχημα), ενώ το WinLyrics ΔΕΝ το αναγνωρίζει καθόλου.

Περισσότερα για τον Fourier, την τεχνολογία αναγνώρισης ενός μουσικού κομματιού και τo MusicDNS μπορείτε να διαβάσετε στα 3 καταπληκτικά post που έκανε ο Zaf πριν από λίγο καιρό (#1, #2, #3).

Τέλος να αναφέρω ότι μπορείτε να κάνετε DOWNLOAD την τελευταία έκδοση του LyricsFinder11 με μικροδιορθώσεις (βασικά προστέθηκε about box και "πιάνονται" τα redirect errors της LyricWiki).

15 comments:

ARD said...

\m/ RESPECT!

rockordie said...

@alroud: Thanks. Βασικά το ξεκίνησα για μένα αλλά είπα να το κάνω freeware μιας και πιστεύω ότι πολλοί (και ειδικά οι metalheads) ψάχνουν στίχους. Οπότε γιατί να μην υπάρχει και ένα cool εργαλείο για να μην ταλαιπωρούνται τα "αδέρφια" μου.

Myniak said...

Nice. Ωραιο φαινεται. Απο οτι διαβασα το 11 δεν εχει σχεση με εκδοση αλλα ειναι αναφορα στην εκπληκτικη ταινια Spinal Tap.
Γαματο προγραμματακι.
Thanks

uncle said...

αντε άντε, αρχίζω και το συμπαθώ και γω παρά το ελλειπές testing. ως αύριο θα παίζει το μπουρδέλο άψογα (κερνάς μπύρα)

rockordie said...

@myniak: Thanks, ελπίζω να σου φανεί χρήσιμο...βρίσκει και τους στίχους του "Stonehenge" ;-)

@uncle: Καλή κουβέντα από τον uncle!!! Έγινε κανένας σεισμός, έπεσε κανένας φούρνος, έγινε η αντιστροφή των πόλων???
Anyway thanks mate.

dddd said...

klap klap klap klap klap! (XEIΡOKΡΟTHMA)

rockordie said...

@nikos: Εσύ να αφήσεις τα χειροκροτήματα, να πάρεις κανενά PC (και όχι τις μαλακίες του σάπιου μήλου) για να μην μείνεις χωρίς LyricsFinder11.

Elric said...

ama thes stile mou ena kimenaki (ti kanei, giati na to katevasoun, ktlp) sta agglika kai sxetiko link gia to LyricsFinder11 gia na to kanw diafimisi kai apo to diko mou site :p

rockordie said...

@elric: Ευχαριστώ φίλε μόλις το γράψω θα στο στείλω.

Unknown said...

Τώρα που μπήκες και στην wikipedia πρέπει να γράψεις και ένα post στα αγγλικά..!! χεχε

toolman said...

χαχαχαχα!! εσύ και ο εθνικός σταρ, ο ευαγγελόπουλος, στην βικιπαιδεια!!! :P

rockordie said...

@Lipis: Πρέπει, πρέπει...

@toolman: Τώρα μπορείς να λες ότι γνωρίζεις 2 άτομα που είναι στην wiki.

MiDWaN said...

Ευχαριστώ για το πολύ χρήσιμο προγραμματάκι! :-)


Υπάρχει η δυνατότητα να φέρνει αποτελέσματα τίτλων σε Unicode; Το δοκίμασα σε κάτι που είχε κυριλλικούς χαρακτήρες και έφερε σκουπίδια... ;-)

rockordie said...

@midwan: Thanks, όντως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με international characters και το παλεύω τις τελευταίες ημέρες (χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία δυστυχώς). Μπορείς να μου πεις αν οι κυριλλικοί χαρακτήρες ήταν στο όνομα του αρχείου ή στο Tag του mp3 για να ξέρω αν υπάρχει και αλλού πρόβλημα?

MiDWaN said...

Το όνομα του αρχείου ήταν στα αγγλικά (title 01.mp3) ενώ στο ID3 tag δεν είχε πληροφορίες. Αυτά που έφερε από το Music DNS φάνηκε να έχουν πρόβλημα εμφάνισης...

Επίσης, θα ήταν χρήσιμο να αποθηκεύεται η πληροφορία που ενδεχομένως φέρνει ως ID3 Tag, ακόμα και εάν δεν περιέχει lyrics. Αυτή τη στιγμή αποθηκεύεται μόνο αν έχει lyrics από ότι είδα/δοκίμασα...